Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
1 липня 2019 р.

КОМПЛЕКСНА МІСЬКА ПРОГРАМА «ЗДОРОВ’Я ЧЕРНІГІВЦІВ» НА 2018 -2021 РОКИ

 КОМПЛЕКСНА МІСЬКА ПРОГРАМА «ЗДОРОВ’Я ЧЕРНІГІВЦІВ» НА 2018 -2021 РОКИ


ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМ, НА РОЗВ′ЯЗАННЯ ЯКИХ

СПРЯМОВАНА ПРОГРАМА

Протягом уже кількох десятиліть, на жаль, особливістю медико-демографічної ситуації, як у країні в цілому, так і у нашому місті залишається кризовий стан здоров’я і життєздатності населення. Високий рівень захворюваності дорослих і дітей, значні масштаби передчасної смертності, перевищення більш ніж утричі смертності чоловіків працездатного віку над жіночою смертністю, підвищений показник немовлячої смертності (у порівнянні з розвинутими європейськими країнами) залишаються найважливішими ознаками несприятливої медико-демографічної ситуації.

Основними причинами смертності є хвороби системи кровообігу, злоякісні новоутворення, травми та отруєння. У структурі поширеності хвороб переважають хронічні неінфекційні хвороби (серцево-судинні захворювання, захворювання органів дихання, захворювання органів травлення), які характеризуються негативною динамікою. Достатньо високим залишається рівень травм та отруєнь. Зростають захворюваність і смертність від раку у зв’язку з несприятливою екологічною ситуацією та значним постарінням населення.         Ситуація з туберкульозом у місті залишається нестабільною. Занепокоєння викликає низький відсоток виявлення захворювань при профілактичних оглядах та збільшення кількість хворих з деструктивним туберкульозом легень.

Рівень санітарної культури населення залишається недостатнім, значна його частина має шкідливі для здоров’я звички. Низьким є показник чисельності населення, яке регулярно займається фізичною культурою.

Витрати на охорону здоров’я поки що не відповідають реальним потребам. Не розв’язано проблему гарантування безоплатного обсягу надання медичної допомоги на державному рівні. Заходи щодо формування багатоканального фінансування здійснюються повільними темпами.

У державі проходять нелегкі процеси щодо реформування галузі охорони здоров'я. Запровадження положень прийнятого Закону України «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» потребує внесення змін до діючих та прийняття нових нормативно-правових актів для забезпечення його реалізації.

У місті Чернігові діють міські програми в галузі охорони здоров’я:

-      Цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки у місті Чернігові зі змінами;

-       Програма профілактики і лікування артеріальної гіпертензії, попередження смертності та інвалідності населення внаслідок серцево-судинних захворювань на 2017-2019 роки у місті Чернігові зі змінами;

-       Програма боротьби з онкологічними захворюваннями у м. Чернігові на 2018-2021 роки;

-       Програма підвищення енергоефективності в бюджетних установах м.Чернігова на 2017-2027 роки.

Ключовими проблемами охорони здоров’я населення міста є:

·       незадовільний стан здоров’я населення;

·   недостатнє медикаментозне і матеріально-технічне забезпечення закладів охорони здоров’я;

·  низький рівень інформованості про сучасні медичні технології, засоби збереження здоров’я та активного дозвілля; недостатня ефективність заходів щодо формування здорового способу життя;

·       недостатність фінансових ресурсів для забезпечення ефективної діяльності системи охорони здоров’я; недостатній розвиток ринку медичних послуг;

·       морально та фізично застаріла частина медичного обладнання.

Погіршення стану здоров’я зумовлене насамперед комплексом не тільки медичних, а й соціально-економічних та екологічних чинників, недосконалим способом життя населення, оскільки здоров’я населення є результатом діяльності не тільки галузі охорони здоров’я, а інтегральним показником успішності функціонування держави, усіх її інституцій.


МЕТА ПРОГРАМИ

Метою Програми є поліпшення демографічної ситуації, збереження і зміцнення здоров’я населення м. Чернігова, підвищення якості та ефективності медико-санітарної допомоги, забезпечення соціальної справедливості і прав громадян на охорону здоров’я,  поширення стандартів здорового способу життя та забезпечення доступу мешканців до якісних медичних послуг, як передумова підвищення показників якості та тривалості життя.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!