Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
1 липня 2019 р.

Програма поліпшення матеріально-технічної бази закладів освіти м. Чернігова на 2019-2023 роки

Програма поліпшення  матеріально-технічної бази закладів  освіти м. Чернігова на 2019-2023 роки 

Збільшення рівня фінансової самостійності системи освіти надало можливість у м. Чернігові змінити пострадянську традицію «благодійних внесків»: зборів з батьків грошей на потреби шкіл та дошкільних закладів освіти. Так, відповідно до розпорядження міського голови Чернігова від 24 січня 2017 року, заборонено ініціювати збір коштів на проведення капітальних та поточних ремонтів у школах та дошкільних закладах міста. Слід зауважити, що таку практику впроваджено далеко не у всіх містах України.

У 2017 році видатки на покриття благодійних внесків склали – 6,2 млн. грн. з розрахунку 300,00 грн. на одну дитину в закладі дошкільної освіти та 100 грн. на учня закладу загальної середньої освіти. Ця сума була використана з розрахунку 70% – на придбання (закупівля миючих засобів, фарби, канцелярських приладів, господарчих, будівельних та електротоварів та ін.) і 30 % – на оплату послуг (поточний або аварійний ремонт закладу).

У 2018 році на покриття благодійних внесків виділено 7,3 млн. грн. (80% –  придбання матеріалів, 20% – оплата робіт та послуг) із розрахунку: на одного вихованця закладу дошкільної освіти – 340 грн., учня закладу загальної середньої освіти – 120 грн.

Реалізація Програми поліпшення матеріально-технічної бази закладів освіти м. Чернігова на 2019-2023 роки, у першу чергу, спрямована на розвиток інфраструктури закладів. Оскільки, ідеї Концепції нової української школи проголошують, що освітній простір закладу освіти не обмежуватиметься будівлею школи. Планування і дизайн освітнього простору закладу освіти будуть спрямовані на розвиток дитини й мотивації її до навчання.

Концепція Нової української школи максимально враховує права дитини, її здібності, потреби та інтереси, на практиці реалізуючи принцип дитиноцентризму, а також реалізації міської цільової Програми розвитку освіти м. Чернігова «Освіта в житті нашого міста на 2017 – 2021 роки».

Також Програма  відповідає стратегічному пріоритету: Розвиток людського потенціалу «Людина - понад усе» Стратегії розвитку міста Чернігова до 2020 року, а саме таким цілям як забезпечення умов для отримання якісної освіти  «Інтелект містян = розвиток міста (“Intellectual City”)», пропаганда здорового способу життя людини «Здоров’я містян -> перспективне місто».


МЕТА ПРОГРАМИ 

Основна мета Програми полягає у створенні умов для безпечного та комфортного перебування дітей у закладах освіти, поліпшенні матеріально-технічної бази закладів освіти м. Чернігова, організації продуктивного освітнього процесу та комфортного освітнього середовища дітей міста, шляхом виділення додаткових коштів з міського бюджету та покриття потреб, що до цього компенсувалися за рахунок батьківських коштів. 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!