Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
8 жовтня 2018 р.

Звіт про періодичне відстеження результативності регуляторного акта - рішення Чернігівської міської ради від 31.08.2011 року «Про затвердження Правил торгівлі на ринках міста Чернігова» (12 сесія 6 скликання)

Звіт про періодичне відстеження результативності регуляторного акта - рішення Чернігівської міської ради від
31.08.2011 року «Про затвердження Правил торгівлі на ринках міста Чернігова» (12 сесія 6 скликання)

 

1. Вид та назва регуляторного акта: рішення Чернігівської міської ради від 31.08.2011року «Про затвердження Правил торгівлі на ринках міста Чернігова» (12 сесія 6 скликання).

2. Назва виконавця заходів з відстеження результативності: управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради.

3. Цілі прийняття акта:

- врегулювання порядку організації діяльності та функціонування ринків з продажу продовольчих та непродовольчих товарів;

-  створення необхідних умов для реалізації сільськогосподарської продукції безпосередньо її виробниками;

-  контроль за організацією роботи ринків.

4.   Строк виконання заходів з відстеження: з 14.09.2018 по 04.10.2018.

5.   Тип відстеження: періодичне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження: статистичний та аналітичний.

7. Дані та припущення на основі яких відстежувалась результативність даного акта, а також способи одержання даних.

Для відстеження результативності регуляторного акта були визначені такі показники результативності:

-  кількість ринків на території міста Чернігова;

-  сума надходжень до місцевого бюджету у вигляді сплати податків ринками міста Чернігова, як суб’єктами господарювання, всього, тис. грн.;

- кількість суб’єктів господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність на ринках міста Чернігова;

- сума надходжень до бюджету у вигляді сплати податків суб’єктами господарювання – фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність на ринках міста Чернігова, всього, тис. грн.;

- кількість випадків притягнення до адміністративної відповідальності суб’єктів господарювання за порушення ст. 159 КУпАП «Порушення правил торгівлі на ринках»;

-   застосування штрафних санкцій за порушення вимог ст. 159 КУпАП, грн.;

- кількість скарг від споживачів на недотримання суб’єктами господарювання, які здійснюють торгівлю на ринках міста Чернігова, вимог чинного законодавства з питань захисту прав споживачів.

Для визначення кількісного значення показників результативності використовувалися офіційні дані, отримані від Чернігівської ОДПІ ГУ ДФС у Чернігівській області, адміністративних комісій Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад.

 

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта.

Показники результативності

  

І півріччя 2016

І півріччя 2017

І півріччя 2018

1. Кількість ринків на території міста Чернігова

14

14

14

2. Сума надходжень до місцевого бюджету у вигляді сплати податків ринками міста Чернігова, як суб’єктами господарювання, всього, тис. грн. 

2661,8

3794,1

3916,9

3. Кількість суб’єктів господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність на ринках міста Чернігова, осіб

2242

2798

2580

4. Сума надходжень до бюджету у вигляді сплати податків суб’єктами господарювання – фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність на ринках міста Чернігова, всього, тис. грн. 

1194,6

1760,2

2113,1

5. Кількість випадків притягнення до адміністративної відповідальності суб’єктів господарювання за порушення ст.159 КУпАП «Порушення правил торгівлі на ринках» на ринках

9

21

13

6. Застосування штрафних санкцій  за порушення вимог с. 159 КУпАП, грн.

357,0

1003,0

612,0

7. Кількість скарг від споживачів на недотримання суб’єктами господарювання, які здійснюють торгівлю на ринках міста Чернігова, вимог чинного законодавства з питань захисту прав споживачів

5

3

-

 Результати аналізу показників свідчать про позитивну динаміку надходжень до місцевого бюджету у вигляді сплати податків ринками міста, як суб’єктами господарювання і суб’єктами господарювання – фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність на ринках міста Чернігова.

У звітному році до місцевого бюджету від сплати податків 14 ринками міста, як суб’єктами господарювання надійшло всього 3916,9 тис. грн. Підприємницьку діяльність здійснювали 2580 осіб, сума надходжень до бюджету у вигляді сплати податків суб’єктами господарювання – фізичними особами на ринках склала 2113,1 тис. грн.

Аналіз свідчить, що в звітному році, у порівнянні з базовим показником 2016 року, надходження до місцевого бюджету від сплати податків ринками міста, як суб’єктами господарювання, збільшилися на 1255,1 тис. грн. та відповідно на 47%.

Наповнення та збільшення доходної частини місцевого бюджету відбулося за рахунок легалізації заробітної плати найманих працівників. При цьому, деякі підприємці у своїй діяльності використовують два та більше об’єкта торгівлі або здійснюють декілька видів діяльності з використанням незначної кількості найманих працівників.

Як свідчать статистичні дані зменшилася кількість письмових звернень громадян до органів місцевої влади з питань недотримання суб’єктами господарювання, які здійснюють торгівлю на ринках міста, вимог чинного законодавства у сфері захисту прав споживачів. Цей показник свідчить про підвищення відповідальності керівництва ринків, тому що більшість питань вирішується оперативно контролерами ринків на місцях. А також зменшилося застосування штрафних санкцій за порушення вимог ст. 159 КУпАП у порівнянні з 2017 роком на суму 391 грн., що становить 38,9%.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей.

Результати реалізації  положень регуляторного акту мають позитивну динаміку, забезпечують законність здійснення господарської діяльності на ринках міста та збільшення надходжень до місцевого бюджету.

Отже, подальше застосування Правил торгівлі на ринках міста Чернігова залишається актуальним, як для суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на ринках міста, так і для споживачів.

 


Заступник начальника управління                                  

економічного розвитку міста міської ради                                                                       С. М. Святушенко

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!