Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 червня 2019 р.

Чернігівводоканал роз'яснює: за будинкові мережі відповідають управителі будинків


Фото № 1

Усі водопровідні та каналізаційні мережі міста поділяються на міські, за які відповідає КП «Чернігівводоканал», та будинкові – відповідальність управителів будинків.

У випадку з водопостачанням, точкою розподілу законодавство визначає зріз фундаменту будинку. Тобто, все, що від стіни будинку і до корінного вентиля в квартирі мешканця – обслуговує управитель. Все, що від стіни будинку і далі на територію міста – у віданні Водоканалу.

У питанні відведення стоків точкою розподілу виступає перший каналізаційний колодязь поруч з будинком. Причому, за стан самого колодязя відповідає Водоканал.

Діючими на сьогодні тарифами на водопостачання та водовідведення не передбачене будь-яке втручання Водоканалу в роботу будинкових мереж. Саме через це диспетчер водоканалу і рекомендує абонентам, у випадку виникнення аварійних ситуацій в середині будинку, звертатися до контакт-центру УЖКГ за номером 0800-50-93-50.

З іншого боку працівники КП «Чернігівводоканал» чудово розуміють людей, які втомилися від неякісної води. Але при цьому вплинути на розв’язання проблеми не можуть, оскільки у 99% випадків джерелом забруднення виступають саме будинкові мережі, які не промивалися з дня зведення будинку. За 50 років експлуатації водопровідні мережі мали б вже замінити. А їх ще жодного разу навіть не промивали, хоча, промивку управителі мають виконувати не рідше, ніж двічі на рік!

Судячи з результатів обстежень будинкових мереж, які неодноразово проводив Водоканал, в більшості будинків міста навіть немає технічної можливості проведення промивки. Тому можна впевнено стверджувати, що вимоги санітарних норм та правил щодо промивки будинкових мереж, в Чернігові не виконуються!

 

Обстежуємо будинок по вулиці Толстого,104

Приводом для обстеження будинку №104 по вулиці Толстого став допис у соціальній мережі Фейсбук однієї з мешканок цього будинку. Вона стверджувала, що проблеми з неякісною водою – безвідповідальність Водоканалу, а в їхньому будинку немає жодних проблем які можуть вплинути на якість питної води. Важливо, що на початок червня жодних аварійних ситуацій, які призвели б до погіршення якості води на території міста, зафіксовано не було, якість води погіршилась лише в одному конкретному будинку.

Аварійно-диспетчерська служба запропонувала громадянці провести відбір проб води в її квартирі і на вводі будинку, а також разом з нею провести обстеження будинкових мереж.

Важливим моментом є той факт, що спочатку громадянка погодилася на відбір проб питної води в її оселі, але через деякий час навідріз відмовилась. Чим була викликана відмова, вона не пояснювала. Через це, розкривати таємниці будинку №104 по вулиці Толстого Водоканалу довелося без участі дописувачки із соцмереж.

Зазвичай, КП «Чернігівводоканал» проводить комплексне обстеження будинку за участі управителя будинку. Кожного разу запрошуються представники організації, що обслуговує будинок і результатом обстеження стає спільний акт, який затверджується керівниками підприємств.

Від КП «Новозаводське» на обстеження будинку прибув слюсар, який відразу пояснив, що вірогідною причиною погіршення якості води могло стати проведення ремонтних робіт на будинкових мережах з короткочасним припиненням водопостачання будинку. Після проведення робіт обов’язкова промивка мереж не проводилась. А тому і осад, який десятки років накопичувався в будинкових мережах, було змучено і він потрапив до кранів абонентів.

Наголосимо, що під час перевірки було проведено відбір проб води в одній з квартир будинку і аналізи показали, що якість води відповідає нормам ДСанПиН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

 

Що засвідчили результати обстеження

Те, що на момент обстеження вода в будинку була належної якості, цілком підтверджувало, що саме коливання в мережі, викликані проведенням ремонтних робіт стали причиною тимчасового погіршення якості води в будинку.

За результатами обстеження водопровідних мереж будинку було встановлено, що він – один з небагатьох, де забудовником була передбачена можливість промивки мереж. На вводі будинку та крайніх точках лежаку було вварено випуски для приєднання пожежного рукава та промивки мереж. Але, судячи зі стану труби, яка «заросла» осадом та вкрилася павутинням, промивок будинку не було вже не один десяток років. Те, що промивки не проводились, підтвердив і слюсар КП «Новозаводське».

Під час обстеження підвального приміщення першого під’їзду будинку було виявлено свіжі витоки фекальних вод, якими було затоплено все приміщення. Відповідний запах було чутно і на першому поверсі.

Комісія встановила причину затоплення підвального приміщення будинку. Всі результати обстеження будинку було заактовано, а представник КП «Новозаводське» отримав рекомендації щодо приведення будинкових мереж до відповідного стану та покращення питної води в будинку. КП «Чернігівводоканал» не вповноважений створювати комісії для обстеження об’єктів які не перебувають на балансі підприємства. З цим питанням варто звертатися до КП «Новозаводське» або Управляння житлово-комунального господарства міста Чернігівської міської ради.

У разі проведення жеком або іншим управителем будинку промивки будинкових мереж, наголошуємо, що промивка має проводитися шляхом підключення пожежних рукавів до випусків будинку. Вода має стікати до каналізаційних колодязів поруч з будинком. Тривалість промивки, як свідчить досвід, має бути не менш ніж 6 годин. Результати промивки підтверджуються відповідним дослідженням лабораторії питної води. Такі дослідження під час промивок будинкових мереж КП «Чернігівводоканал» зобов’язався робити безкоштовно.

Також під час обстеження було виявлено тріщину у кришці люку каналізаційного колодязя поруч з під’їздом №1. Кришка люку була замінена службою каналізаційних мереж КП «Чернігівводоканал» в день комісійного обстеження.


Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!