Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
10 червня 2019 р.

Хто за що відповідає: зустрічі з жителями багатоквартирних будинків

+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6

Часто трапляється, що власники квартир у багатоповерхівках не розуміють, як змінюється законодавство, і хто несе відповідальність за приватизоване ними житло.

Згідно з Законом України «Про житлово-комунальні послуги», якщо жителі будинку не визначилися і не створили ОСББ, то такому будинку міськвиконком призначає керуючу компанію, яка доглядає за будівлею і дотриманням санітарних норм, згідно з переліком послуг. Саме за це виконання переліку послуг і сплачують власники квартир.

Щоб роз’яснити ці речі, представники ЖЕКів разом з працівниками органів місцевого самоврядування проводять зустрічі із чернігівцями. Таку форму роз’яснювальної роботи запропонував міський голова Владислав Атрошенко.

Минулого тижня жителі будинків по вул.Пухова 45, 51, вул.Захисників України 7, 9а, 11а, 11б, 13, 13а, 13б, 17 спілкувались із головою Деснянської районної ради Володимиром Грецьким та керівництвом і майстрами ЖЕК-10.

Людям пояснювали, що ЖЕК – це тимчасовий управитель. Тобто спеціалізована організація, яка слідкує за цим будинком і територією, поки жильці будинку не обрали когось серед своїх, хто візьме на себе відповідальність і стане за ним доглядати, як належить. І як вимагає безпека утримання та санітарні норми.

Про виконані роботи у будинках та важливість сплати за послуги говорили і з жителями дванадцяти будинків вул.Захисників України 6, 8, 10, 10а, 12, 12а, 12б, 14, 14б, 16 та вул.Рокоссовського 4, 6.

 Від 12-ти будинків прийшли близько 25-ти чоловік. Тобто приблизно по 2 чоловіки від будинку. Основні претензії жильців були ті, які на виду: засипати калюжу біля будинку 10а, прибити дошки на каруселі.

У ЖЕК-10 розповіли, що ще за тиждень до зустрічі столяри прибили дошки і маляри їх пофарбували. Але хтось уже їх зламав.



Також жителі будинку навпроти майданчика вимагали спиляти суху гілку на дереві і прибрати дві купи «сміття» біля будинку. Більшість мешканців цього житла навіть не помітили, що працівники ЖЕК-10 поміняли аварійні каналізаційні труби, а на місці розкопу просіла земля, тому комунальники і підсипали землю (хтось думає, що це «сміття») і після осідання наведуть благоустрій.


Людям також роз’яснювали, що вже з 10 червня всім, хто має борги за комунальні послуги, почнуть приходити платіжки з пенею. Згідно з новим законом, штраф буде нараховуватися на заборгованість, яка з’явилася з 1 травня 2019 року. За кожен день протермінування за комуналку нараховуватимуть пеню в розмірі 0,01%. Якщо споживач не платитиме 60 днів, то сума боргу збільшиться на 0,6%.

Приміром, якщо борг за комуналку становить 1200 грн і споживач на місяць затримає оплату, то сума штрафу становитиме 3,6 грн. Пеню нараховуватимуть за кожен день, починаючи з 20-го числа. Якщо держава не виділила субсидію, а на неї мають право, то пеню нараховувати не будуть.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради за повідомленням ЖЕК-10

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!