Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 вересня 2016 р.

Використовуєш «тіньову зайнятість» - готуйся до неприємностей

Використовуєш «тіньову зайнятість»  - готуйся до неприємностей!


 Праця - це джерело внутрішнього зростання духовних якостей людини, основа життя і багатства суспільства. Легалізація трудових відносин з найманими працівниками є надзвичайно важливим фактором, як для економіки області і країни, так і для соціального захисту працівників.

В умовах дефіциту вільних вакансій люди, з метою працевлаштування, досить часто змушені погоджуватися на будь-які умови, що запропонує роботодавець. На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства.

Але слід пам’ятати, що за порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову, адміністративну та кримінальну відповідальність.

Так, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту); оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві; виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків, - загрожує штрафом у розмірі 30 мінімальних зарплат, встановлених законодавством на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (з 01.05.2016 – 43500 гривень).

За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, понадурочну роботу тощо) передбачений штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат, встановлених законодавством на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно таке порушення (з 01.05.2016 – 14 500 гривень). 

Слід зазначити, що порушуючи вимоги трудового законодавства, роботодавець, який не здійснює державних гарантій в мінімальних розмірах, пов’язаних з можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг, тобто не проводить індексацію зарплати, може отримати фінансовий штраф за кожного працівника, якому дохід не індексується. 

З грудня 2015 року діє ще одна підстава для застосування штрафу у розмірі 10 мінімальних зарплат - це порушення прав і гарантій мобілізованих працівників (з 01.05.2016 cума штрафу складає 14 500 гривень). 

Три розміри мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення застосовуються до роботодавців - порушників встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць або виплата їх не в повному обсязі (з 01.05.2016 - 4350 гривень). 

 За порушення інших вимог трудового законодавства передбачено застосування штрафу у розмірі 1 мінімальної заробітної плати (з 01.05.2016 – 1450 гривень). 

       Поряд з цим значно посилено адміністративну відповідальність за зазначені порушення трудового законодавства. 

Зокрема, статтю 41 Кодекс України про адміністративні правопорушення законодавець оновив ще у 2015 році, доповнюючи адміністративну відповідальність новим штрафом від 8500 до 17000 грн за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, допуск працівника - іноземця до роботи без дозволу. За інші порушення трудового законодавства передбачена адміністративна відповідальність від 510 до 1700 гривень. А за порушення прав і гарантій мобілізованих працівників - штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень.

Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.  

Роботодавцям слід пам’ятати, що до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором слід направити до територіального органу ДФС за місцем свого обліку як платника єдиного внеску повідомлення за формою, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року №413«Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу». Таке повідомлення можна подати до інспекції засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису.

 Чернігівська ОДПІ наголошує: забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних державних стандартів та своєчасна й повна сплата відповідних платежів до бюджету - це обов’язок кожного роботодавця. А громадянам треба чітко усвідомити, що згода отримувати зарплату «в конвертах» може зіграти з ними злий жарт, позбавивши їх у майбутньому всіх соціальних гарантій.

Чернігівська ОДПІ

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!