Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
31 серпня 2016 р.

Новації в оподаткуванні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Новації в оподаткуванні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки




Нагадаємо, що в поточному році податкове/податкові повідомлення - рішення про сплату суми податку на  нерухоме майно надіслані (вручені) платнику податків контролюючим органом за минулий рік за ставками та пільгами, що діяли в 2015 році.

За 2016 рік податок на нерухоме майно підлягає розрахунку та сплаті виходячи із нового розміру ставок податку та бази оподаткування.

Зокрема, рішенням Чернігівської міської ради від 30.01.2015 «Про місцеві податки» (47 сесія, 6 скликання) у редакції рішення міської ради від 28.01.2016 №3/VII-II за 1 кв.м житлової площі об’єкта житлової нерухомості встановлено ставку податку у розмірі 0,75 відсотка до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (станом на 1 січня 2016 - 1378 гривень). Поряд з цим, для власників житлової нерухомості - фізичних осіб збережено пільгові метри для зменшення бази оподаткування, але у розмірах, менших ніж за минулий рік:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв.м;

            б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв.м;

            в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в т. ч. їх часток, тобто коли фізична особа володіє одночасно різними типами об’єктів, наприклад квартира і будинок,  - на 180 кв. метрів.


Одже, підлягає оподаткуванню площа, що перевищує вищезазначені пільгові квадратні метри.  

Слід звернути увагу  на те, що з 1 січня 2016 року відмінено дію абз. 6 п.п.266.4.1 п.266.4 ст. 266 Податкового кодексу України. Адже ця норма дозволяла в 2015 році  органам місцевого самоврядування збільшувати граничну межу житлової нерухомості з метою оподаткування, тобто встановлювати додаткові пільгові квадратні метри.

Для власників нежитлової нерухомості ставки податку, база оподаткування та порядок обчислення не змінилися та визначені Рішенням Чернігівської міської ради від 30.01.2015 «Про місцеві податки» (47 сесія, 6 скликання). Але слід звернути увагу на те, що ставка податку буде застосовуватися у відсотках до мінімальної заробітної плати на початок року, тобто до 1378 гривень (за 2015 рік - до 1218 гривень).  

Плануючи бюджет податку  на власну житлову нерухомість слід врахувати, що пільгові метри для зменшення бази оподаткування по житловій нерухомості  не застосовується до об’єктів, які використовується фізичною особою з метою отримання прибутку (здавання в оренду чи здійснення підприємницької діяльності). 

Головна новація - запроваджено фіксовану ставку на «велику»  житлову нерухомість. За наявності у власності фізичної чи юридичної особи  об'єкта  чи його частки, загальна площа якого перевищує 300 кв.м для квартири та/або 500 кв.м для будинку, сума податку збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об'єкт.

Отже, за такими новаціями ми будемо платити  податок за 2016 рік в 2017 році. У кожного є час аби порахувати  податкове навантаження, оцінити ступінь його суттєвості для свого бюджету і, у разі необхідності, розумно розпорядитися  власним майном.

Громадянам - власникам об’єктів житлової та нежитлової нерухомості слід заздалегідь провести звірку щодо об’єктів нерухомого майна. Під час звірки громадяни не лише перевіряють відповідність своїх даних інформації, внесеній до бази даних ДФС, а і  можуть розрахувати суму податку на нерухомість, яку потрібно буде сплатити, що дозволить уникнути певних непорозумінь під час сплати нарахованих сум податку. Також  можуть визначити «пільгові» розміри майна, які не обкладаються податком.

Шановні чернігівці! Для проведення звірки необхідно звернутися до Чернігівської ОДПІ за адресою: вул. Кирпоноса, буд: 28, каб. 4, м. Чернігів,  телефон: 652880.


Чернігівська ОДПІ

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!