![]() |
|
![]() ![]() |
Розділи порталу
|
FAQ (Frequently Asked Questions)Правові вимоги до оформлення ярликів цін (цінників) у підприємствах роздрібної торгівліСуб’єктам господарювання, що надають послуги населенню у сфері торгівлі та ресторанного господарства На запити суб¢єктів господарської діяльності щодо порядку оформлення ярликів цін (цінників) в підприємствах роздрібної торгівлі та закладах ресторанного господарства повідомляємо наступне. Інформування споживачів про роздрібні ціни на товари здійснюється за допомогою таких засобів: - ярликів цін (цінників) на зразках товарів або покажчиків цін в підприємствах роздрібної торгівлі; - ярликів цін (цінників), прейскурантів алкогольних напоїв, меню та прейскурантів цін на куповані товари у закладах ресторанного господарства. Ярлик цін (цінник) призначається для надання споживачам основної інформації на окремий товар, покажчик цін і прейскурант цін на куповані товари - на ряд товарів, що є у продажу, меню - про перелік страв, кулінарних, булочних, борошняних кондитерських виробів, що пропонуються протягом дня. Пунктом 7 Інструкції про порядок позначення роздрібних цін на товари народного споживання в підприємствах роздрібної торгівлі та закладах ресторанного господарства, що затверджена наказом Міністерства економіки України від 25.01.2008 року №21, встановлено, що ярлики цін (цінники) та покажчики цін повинні мати такі реквізити:
У закладах ресторанного господарства в меню зазначається перелік страв, кулінарних, борошняних кондитерських, булочних виробів та напоїв власного виробництва, вихід і ціна однієї порції. У прейскурантізазначається перелік алкогольних і безалкогольних напоїв, пива, тютюнових, кондитерських виробів та інших закупних товарів, маса, об'єм і ціна на відповідну одиницю продукту, крім того, для алкогольних напоїв - ємність пляшки, ціна за пляшку, за 50 та 100 мілілітрів. У підприємствах з обслуговуванням офіціантами в бланках рахунків повинні бути передбачені графи для зазначення назв страв, кількості порцій, ціни за порцію та підсумкової суми цін відпущеної продукції. Крім того, зазначеною вище Інструкцією передбачається, що роздрібні ціни також можуть бути позначені на товарних ярликах, етикетках підприємств-виготівників, упаковці, в якій товар продається населенню, або безпосередньо на самому товарі, якщо позначення ціни не псує його товарний вигляд та не знижує якість товару. Всі засоби інформування про ціни на товари виготовляються друкарським або іншим способом і повинні бути оформлені чітко, естетично (чорнилом, пастою, штемпельною фарбою (штампом) та ін.) відповідно до чинного законодавства про мови. Правові засади позначення та знищення ярликів цін визначені у пунктах 8-15 наказу Міністерства економіки України від 25.01.2008 року №21. |
![]() ![]() ![]() Анонс
![]() Запрошуємо чернігівців та гостей міста на свято Івана Купала ![]() 8 липня: конкурс на заміщення вакантної посади посадової особи місцевого самоврядування ![]() Обласний конкурс журналістських робіт із тематики реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. АНОНС ![]() Розпочинається прийом заявок до табору молодіжного активу міста «Перехрестя-Юнь-2019» ![]() Пілотний проект "Шлюб за добу" ![]() Опитування щодо розвитку бізнесу в Чернігові ![]() Опитування
![]() Курси валют
|