Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
14 червня 2017 р.

«Наш край» вимагає відновити регулювання цін на продукти першої необхідності

Уряд планує остаточно скасувати державне регулювання цін на продукти харчування після «вдалого» експерименту в четвертому кварталі 2016 року. За словами керівника фракції «Наш край» у Чернігівській міськраді Олександра Соколова, урядовці наполягають, що за результатами трьох місяців експерименту ціни на продукти харчування істотно не зросли. Зростання цін було, на їхню думку, прогнозованим у межах інфляції. Посадовці стверджують, що державне регулювання цін є неефективним та не гальмує зростання цін.

«Проте реалії нашого сьогодення свідчать про те, що уряд вводить населення в оману, адже ціни зростають швидше, аніж прогнозована інфляція. Так, ціни на хліб і хлібобулочні вироби за три експериментальні місяці зросли більше, ніж за решту місяців 2016 року. У 2017 року тенденція зростання цін продовжується», - констатував Олександр Соколов.

Він додав, що у структурі витрат середнього українця 57% припадає саме на продукти харчування. У родинах з низькими доходами витрати на харчування ще більші – до 80%. За міжнародними критеріями продовольча небезпека в країні настає, коли витрати на продукти харчування перевищують 60% доходів родини!

Водночас, державна антимонопольна політика щодо впливу на ціноутворення потребує вдосконалення. Так, з 2015 року уряд нічого не робить для подолання монопольної змови виробників та торговельних мереж. Експерти неодноразово звертали увагу на те, що реформування державної політики у сфері ціноутворення не продумане належним чином. Статистичні данні та показники часто не відповідають дійсності, тому насправді ціни та процеси ціноутворення належно не прораховані і не є прозорими.

Уряд має проаналізувати всі чинники ціноутворення продуктів харчування. Слід окремо виділити продукти першої необхідності та розробити для них умови, за якими здійснюватиметься ціноутворення на них.Без створення умов для соціального захисту найуразливіших верств населення – пенсіонерів, малозабезпечених громадян тощо – не можна відпускати ціни на продукти.

Партія «Наш край» вимагає від уряду переглянути постанову про дерегуляцію цін на продукти харчування першої необхідності.


Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

 

 

 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!