Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
3 серпня 2015 р.

Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ провела семінар для громадських організацій Чернігова

Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ провела семінар для громадських організацій Чернігова

 

 Для представників неурядових організацій міста Чернігова 20-22 квітня Фундація ПАУСІ провела семінар «Участь громадськості у запровадженні механізмів партиципаторного бюджетування».

Семінар організований в рамках Проекту Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ «Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення належного партнерства з органами влади».

Протягом трьохденного семінару учасники разом з польськими та українськими експертами мали змогу ознайомитися з досвідом Республіки Польща щодо активізації участі громадян у прийнятті рішень, методологією реалізації механізмів громадського бюджету (партиципаторного бюджету), а також обговорили практики громадської участі у бюджетному процесі в Україні.

Учасники семінару взяли участь у практичних вправах з  організації та проведенні зустрічей з мешканцями та з розробки плану запровадження партиципаторного бюджету у м. Чернігові. Крім того, обговорені можливі принципи та механізми співпраці громадськості та міської влади у реалізації партиципаторного бюджетування.

 Експертами семінару виступили Борис Мартеля – представник громадської організації «Топографія», м.Лодзь, експерт з партиципаторного бюджетування; Юстина Півко, координатор партиципаторного бюджету  Центру громадських комунікацій мерії міста Варшава; Наталія Гринчук, кандидат економічних наук, доцент Національної академії державного управління при Президентові України, провідний науковий співробітник, завідувач відділу Науково-дослідного інституту соціально-економічного розвитку міста Київської міської державної адміністрації.

Участь у семінарі разом з громадськими активістами взяли також представники відповідних структурних підрозділів міської ради та депутати міської ради.

  Довідково:

 Методологія партиципаторного бюджетування («бюджет участі», «громадський бюджет») є формою прямої демократії та визначається як відкритий процес дискусії та прийняття рішень, в якому кожен мешканець населеного пункту має можливість подати власну пропозицію та шляхом голосування вирішити, в який спосіб витрачати частину місцевого бюджету. 

 Проект Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ «Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення належного партнерства з органами влади» ставить за мету сприяти розповсюдженню нового механізму участі в Україні (у містах Черкаси, Полтава та Чернігів), використовуючи польський досвід у цій сфері.

 Зазначеним Проектом передбачається навчання посадовців міської влади, громадських активістів з питань методології запровадження партиципаторного бюджетного процесу, навчальні поїздки до Польщі, а також опрацювання та запровадження за допомогою українських та іноземних експертів моделі формування місцевих бюджетів за участю громадян у містах-партнерах Проекту.

 

 

 
Відділ зв'язків з громадськістю міської ради  




Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!