Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
3 серпня 2015 р.

У Чернігові реалізовуватиметься проект "Партисипаторний бюджет"

У Чернігові реалізовуватиметься проект "Партисипаторний бюджет"

 

4 березня у Чернігівській міській раді секретар міської ради Владислав Кухар зустрівся з представниками Фундації українсько-польської співпраці ПАУСІ, які перебували у м. Чернігові з офіційним візитом. У складі польської делегації прибули заступник директора Фундації Кшиштоф Фільцик (м. Варшава), представник ГО Асоціація "Топографіe" Борис Мартеля (Лодзь), заступник директора фундації Костянтин Плоский (Київ).  

Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ за сприяння Польсько-канадської програми підтримки демократії реалізує проект "Партисипаторний бюджет" – можливості для підвищення громадської активності й встановлення справжнього партнерства з органами влади". До реалізації цього проекту в Україні залучені Черкаси, Полтава й Чернігів.

Гості повідомили, що поняття "партисипаторний бюджет" означає демократичний процес дискусії та прийняття рішень, в якому мешканці міста вносять пропозиції, на які потреби місцевої громади краще витратити частину місцевого бюджету. Цей проект реалізується у Польщі з 2011 року, вперше у м. Сопот, а у 2014 році вже охоплено понад 100 польських міст. 

Зокрема, у м. Лодзь проект застосовується понад 2 роки. Внесені представниками громадськості міста пропозиції щодо витрачання міського бюджету затверджуються шляхом голосування жителями міста. Так, у м. Лодзь, з 900 внесених пропозицій були допущені до голосування 700, а з них для реалізації визначені 80 пропозицій на суму, яка була виділена з міського бюджету, зокрема 1%, або 40 млн. польських злотих. Цього року міська влада виділятиме з муніципального бюджету на реалізацію пропозицій громади вже 2,5 %. За словами польських гостей, більшість проектів стосувалась сфери благоустрою міста, зокрема: облаштування зони відпочинку, доріг, тротуарів, спортивних майданчиків та ін.

Секретар міської ради Владислав Кухар коротко ознайомив гостей з основними напрямками економічного та культурного розвитку нашого стародавнього міста й відзначив, що між Україною і Польщею на муніципальному рівні існують давні дружні стосунки.

Владислав Кухар зазначив, що впровадження механізму "партисипаторного бюджету" дозволить розширити діалог з місцевою громадою, максимально враховувати думку жителів міста у частині формування місцевого бюджету. Він також висловив особливу подяку за надання підтримки євро інтеграційних процесів у нашій країні, зокрема, у сфері місцевого самоврядування і наголосив, що міська влада відкрита для співпраці.

Як повідомили представники фундації, таку практику використовують у багатьох країнах світу: Франції, Італії, Німеччині, Іспанії, Великобританії, Польщі.

 

 

 Відділ зв'язків з громадськістю міської ради




Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!