Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
10 червня 2016 р.

Чернігів підписав меморандум про запровадження енергосервісу для підвищення енергетичної ефективності будівель бюджетних установ


Фото № 1
Фото № 2

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко та Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук 2 червня підписали Меморандум про партнерство щодо запровадження енергосервісу для підвищення енергетичної ефективності будівель бюджетних установ.

 Меморандум передбачає, що Чернігівська міська рада згодна впроваджувати енергосервіс у бюджетній сфері шляхом укладення енергосервісних договорів.

 Такі договори, як і взагалі самі енергосервісні послуги – зовсім новий для України напрямок інвестиційної діяльності*. Вони передбачають, що підприємство-інвестор (тобто енергосервісна компанія, ЕСКО) за власний рахунок проводить у бюджетній установі або закладі роботи, спрямовані на підвищення енергоефективності будівлі. У наступні роки інвестор отримує оплату своїх робіт за рахунок коштів, заощаджених при споживанні будівлею енергоресурсів (але тільки в разі отримання такої економії).

 Держенергоефективності створює загальнодержавну інформаційну базу потенційних об’єктів енергосервісу та надає консультативне супроводження з усіх питань при підготовці та укладанні таких договорів. На сьогодні агентство вже підписало 34 Меморандуми з різними містами України про намір місцевої влади впроваджувати ЕСКО-механізм у бюджетній сфері.

  «Для Агентства надзвичайно важливо, що ми підписуємо такі Меморандуми з місцевою владою. Зокрема, з Чернігівським міським головою. Це важливий і потрібний документ, як для місцевої громади, так і для України в цілому. Адже, сьогодні першочергові завдання – скоротити споживання газу, підвищити енергоефективність будівель, збільшити використання відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива», - повідомив Сергій Савчук та додав, що завдяки практичній реалізації ЕСКО-механізму в школах, лікарнях, дитячих садочках та інших бюджетних установах у тому числі можна буде підвищити комфорт в будівлях, не збільшуючи для цього видатки з бюджету.

 З червня цього року Агентство розпочинає проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії зі стимулювання практичного впровадження механізму енергосервісу в бюджетній сфері. В рамках кампанії планується провести навчальні семінари для очільників ОДА, РДА, головних розпорядників бюджетних коштів і керівників бюджетних установ у регіонах України.

 

* Механізм енергосервісу врегульовано Законами України «Про затвердження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації» від 09.04.2015 №327-VIII та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації» від 09.04.2015 №328- VIII.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!