Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
26 червня 2019 р.

Чернігів піднявся у кредитному та інвестиційному рейтингах

+4

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7

Місто Чернігів за результатами аналізу, проведеного рейтинговим агентством «Credit Rating», підвищило рівень інвестиційної привабливості до uaINV4. Це означає, що місто «характеризується високим рівнем привабливості для здійснення інвестицій» - так вказано у сертифікаті, який міська рада отримала цього тижня.

Одночасно Чернігів підвищив свій кредитний рейтинг до рівня uaBBB+. Таким чином місто у порівнянні з багатьма іншими виглядає більш фінансово стабільним.

 

Згадані рейтинги ґрунтуються на результатах аналізу економічних та фінансових показників за 2017-2018 роки, даних щодо демографічної ситуації, стану ринку праці, інформації відносно боргових зобов’язань міста, наявної в розпорядженні комунальної власності та перспективних планів на майбутнє.

Загалом, рейтингові показники засвідчили, що останні два роки Чернігів має позитивну динаміку розвитку, рухається в правильному напрямку, створюючи умови для залучення коштів інвесторів і створення нових підприємств.

Приміром, міська влада забезпечує необхідну підтримку розвитку підприємництва, в тому числі шляхом надання пільг по сплаті земельних платежів за відсутності податкового боргу.

Додатково міською радою були запроваджені компенсаторні механізми для соціально-відповідального бізнесу, наприклад стосовно ставок земельного податку для підприємств промисловості, транспорту та будівництва, граничного розміру пайової участі замовників у розвиток інфраструктури міста для будівель промислового значення, а також ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців ІІ групи.

На сьогодні Чернігів є єдиним в Україні містом, де пайовий внесок у розвиток інфраструктури для будівництва об’єктів промисловості знижено з 10% до 0,01%. А кошти, що вивільнилися, підприємства мають змогу направити на розвиток.

Нещодавно в місті вперше в Україні розроблена та ухвалена Програма сприяння забезпечення новим житлом мешканців непридатного для проживання та застарілого житлового фонду міста Чернігова на 2019 – 2023 роки, що має стимули для забудовників.

Також у Чернігові вже кілька років підтримують місцевих виробників у рамках кампанії "Чернігів, купуй рідне!". А для підприємств, які долучаються до презентаційних заходів поза межами міста (тобто експонують свою продукцію чи послуги на різноманітних форумах, виставках тощо), передбачена компенсація з місцевого бюджету.

«Всі перелічені ініціативи реалізовані за пропозиціями чернігівського міського голови Владислава Атрошенка. Частина з них є виконанням його передвиборчих обіцянок, щодо інших були прохання самих підприємців. Міський голова постійно наголошує, що через територіальне положення і близькість до Росії Чернігів у порівняні з містами, скажімо, західної України, є менш привабливим для інвесторів. Тому завдання міської влади запропонувати інші, додаткові стимули і мотивації для бізнесу, який може прийти у Чернігів, створити нові підприємства чи розширити діючі виробництва. І покращення інвестиційного і кредитного рейтингу показує, що міська влада рухається у правильному напрямі. Це оцінка незалежного професійного агентства, «Credit Rating», що має міжнародне визнання», - прокоментував заступник міського голови Олександр Ломако.

До речі, завдяки комплексу заходів із покращення місцевого бізнес-клімату Чернігів у 2018 році піднявся на 17 позицій у рейтингу «Regional Doing Business.2018» та посів 6-7 місце.


Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!