Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
27 березня 2018 р.

Чернігів за рівнем корумпованості - на останньому місці в Україні (Рейтинг міст України, частина 5)


Фото № 1

Виходячи з показників четвертого щорічного Рейтингу міст України, який проводиться соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення IRI (Міжнародного республіканського інституту) і кілька днів тому був оприлюднений, Чернігів за рівнем корумпованості - на останньому місці в Україні. 

Саме так можна узагальнити думку чернігівців, опитаних соціологами в ході цього дослідження:

 -  Я вважаю це надзвичайно позитивною характеристикою нашої спільної роботи. Серед усіх міст України саме в Чернігові найменша кількість людей вважає, що корупція збільшилася. Щоби ця довіра зростала, ми повинні витримувати принцип "єдині й зрозумілі правила для всіх" в усіх наших рішеннях. Я дивлюся в очі кожного – святих на землі немає. Але, разом з тим, ми повинні підняти для десятків, сотень, тисяч громадян планку роботи міської влади так, що їм ні за що буде давати гроші. Ні за яку довідку, ні за яку інформацію, ні за які рішення. Ми повинні дати цей месседж: люди й так отримають будь-яку відповідь чи реєстрацію. Це є надзвичайно важливим, щоби була якомога вища оця планка і цей відсоток громадян, яким ні за що і нікому не треба давати хабар, - прокоментував цей показник дослідження Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко 27 березня на розширеній міській нараді.

 На цій міській нараді результати дослідження "Рейтинги міст України - четверте муніципальне опитування IRI" щодо Чернігова були презентовані її учасникам і - завдяки прямій трансляції й присутності ЗМІ - громадськості нашого міста.

 Отже:

На питання щодо того, чи давали чернігівці хабаря у будь-яких інституціях, лише 1% респондентів відповіли, що давали, а 98% - не давали. Чернігів зайняв 5 позицію знизу в загальноукраїнському порівнянні:

- Загальноукраїнський показник говорить про те, що до 55% громадян України вважають, що корупція після Революції Гідності зросла. Хоча скільки з них давали за щось гроші? Близько 95% опитуваних - хабарів ніколи не давали. На жаль, така негативна оцінка своєї країни - у тому числі й наслідок руйнівної роботи мас-медіа, і зовнішніх мас-медіа з начебто дружніх країн також. Яка мета того, що весь світ говорить про корупцію, коли 95% людей - ніколи не давали гроші? Мета цього – розгойдати ситуацію в країні й у розбалансованій владі та суспільстві досягнути якогось контролю чи впливу. Але й за таких умов ми повинні своєю роботою консолідувати суспільство, давати людям зрозуміти, що варті довіри, - додав Владислав Атрошенко.

 

Респондентів у цьому дослідженні запитували і про те, в яких саме організаціях чи установах їм доводилося брати участь у корупційних діях (якщо таке було). У Чернігова по цих позиціях у житлово-комунальному господарстві та освіті теж найнижчі показники:



- Ми взагалі не повинні бути у цій таблиці, в нас повинно бути нуль відсотків таких випадків, - зауважив міський голова.

Разом з тим, на питання щодо конкретних напрямків політики чи міської програми, спрямованих на боротьбу з корупцією, лише 2% містян відповіли, що знають про це, 22% - щось чули, а переважна більшість (67%) – нічого не знають про роботу міської влади у напрямку боротьби з корупцією. У порівнянні зі всією Україною – Чернігів займає середню позицію:

Міський голова, обговорюючи це питання, запропонував створити окрему гарячу телефонну лінію, наприклад, при колл-центрі, на яку надходили б такі звернення.


Дивіться інші матеріали на цю тему:







Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!