Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 листопада 2017 р.

Проект капітального ремонту "нижньої" частини Валу викладений в загальний доступ для ознайомлення чернігівців


Фото № 1

Чернігівська міська рада оприлюднює для загального доступу і вивчення чернігівцями проект капітального ремонту "нижньої" частини Валу (юридично це - парк ім. Коцюбинського).

Автор і розробник - ТОВ "СІТІ-ПРОЕКТ" (м. Чернігів). На сьогодні цей проект погоджений Національним архітектурно-історичним заповідником "Чернігів Стародавній", Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації та Міністерством культури України. 

Остаточний висновок комплексної експертизи щодо проекту буде надаватися після внесення в документацію всіх змін і доповнень, у тому числі за результатами громадських слуханнь, які призначені на 8 грудня.

Про суть проекту докладніше:


Техніко-економічні показники

1.    Капітальний ремонт ;

2.    Площа ділянки (в межах благоустрою) - 3,205235 га;

3.    Площа покриття тротуарів та доріжок - 7742,6 м2;

4.    Площа озеленення газонів - 22482,2 м2;

5.    Площа озеленення квітників - 401,2 м2;

6.    Відсоток озеленення - 71,4%.

 

Генеральний план та благоустрій

Характеристика ділянки

 Ділянка забудови розташована в центральній частині міста Чернігів та межує:

- Із півночі - проїжджа частина вул. Преображенська;

- Зі сходу - проїжджа частина вул. Музейна;

- З півдня – центральна частина парку, що не входить в межі проектування;

- З заходу – проїжджа частина проспекту Миру.

Ділянка для забудови багатокутної в плані форми. Основні транспортні та  пішохідні потоки поступають з вулиці Преобреженська.

Клімат району помірний, вологий, характерне переважання переносу атлантичних повітряних мас.

Рельєф ділянки спокійний з висотними позначками фактичних горизонталей 117,0-127,0 та характеризується незначними перепадами висот.

Генеральний план та інженерні мережі виконані на топографічній зйомці в масштабі 1:500, що виконана ФОП Котченко О. М.. Система висот - Балтійська, система координат - місцева.

 

Організація рельєфу

Вертикальне планування вирішене шляхом проектних горизонталей з урахуванням природних умов, будівельних та технологічних вимог, розташування пішохідних шляхів, інженерних мереж та комунікацій.

Атмосферні опади з території, що підлягає ремонту слід відводити вздовж пішохідних доріжок в понижені ділянки рельєфу та на проїжджу частину по вул. Преображенська та вул. Музейна, для виключення заболочування прилеглої території.

Водовідведення влаштовувати системами лінійного поверхневого водовідведення вздовж кромок пішохідних доріжок.

Благоустрій та озеленення

У складі елементів зовнішнього благоустрою території передбачено тверде покриття тротуарів в ув’язці з мережею вулиць та доріг. Для малих архітектурних форм використовується встановлення урн для сміття біля лавочок, що розташовуються в карманах.

В центральній частині території благоустрою, на місці не працюючого фонтану біля вулиці Серьожнікова, проектом передбачене встановлення макету стародавнього міста Чернігова із улаштуванням декоративного фонтану, що імітує частину річки Десна. Матеріал для виготовлення макету прийнятий із характеристиками, що забезпечують тривалий вплив атмосферних та кліматичних умов.

Проектом передбачене насадження квітників та організовані газони з насадженням квіткових груп рослин та посів газонної трави по всій території благоустрою.

Територія озеленення передбачається з улаштуванням системи автоматичного поливу.

В якості декоративних елементів насаджень прийняті тис ягідний та самшит.

Проектом також передбачене улаштування зовнішнього освітлення території.

Для можливості паркування велосипедного транспорту проектом передбачені місця для паркування.

 

 Заходи по економії та раціональному використанню земель

На території забудови за даними геологічного висновку родючий шар товщиною 120 мм підлягає зрізуванню в місцях улаштування площадок та споруд. Рослинний шар ґрунту, що зрізаний підлягає вивезенню із будівельної площадки із можливістю подальшої рекультивації та повторному застосуванню на даній ділянці.

 

 Тротуари, доріжки та майданчики

Проектом передбачено заміну існуючого асфальтобетонного покриття тротуарів на покриття із клінкерної бруківки.

Усі роботи по улаштуванню покриттів повинні виконуватися у відповідності з вимогами ДБН В.2.3-5-2001 «Вулиці та дороги населених пунктів».

Для можливості відпочинку вздовж напрямку руху основних пішохідних потоків з обох боків тротуарів передбачені кармани для встановлення лавок та урн. Розташування карманів передбачено в шаховому порядку. Габаритні розміри прийняти у відповідності до вимог керівних документів, в тому числі з доступу мало мобільних груп населення.

Вибір покриття проїздів прийнято за погодженням з замовником та прийнято наступними конструктивними шарами:

• Покриття тротуарів (тип 1):

- клінкерна керамічна бруківка М650, Р250 Пв1/Бф1, товщиною 45 мм за ТУ У В.2.7- 26.4-34327895-001:2008;

- цементно-піщана суміш - 20 мм;

- бетон кл. В10; \Л/8; Р200 (С8/10; М150) за ДОТУ Б В.2.7-43-96 із армуванням дорожньою сіткою 05 Вр1 200x200 мм -100 мм;

- утрамбований щебінь фракції 10-40 мм за ДОТУ Б В.2.7-75-98 - 130 мм;

- дрібнозернистий пісок -100 мм;

- ущільнений ґрунт основи.

• Покриття тротуарів (тип 2):

- просіяний та промитий гранітний гравій світлих тонів для доріжок - 60 мм;

- дрібнозернистий пісок -120 мм;

- утрамбований щебінь фракції 10-40 мм за ДОТУ Б В.2.7-75-98 - 120 мм;

- шар геотекстилю «Руно» 200 г/м2 за ТУ У 17.5-25178147-002-2004;

- існуючий шар ґрунтової основи.

• Покриття дитячого майданчику (травмобезпечне):

- травмобезпечне покриття із плиток 500x500 мм гумової крихти - ЗО мм;

- бетон кл. В10; W8; F200 (C8/10; M150) за ДСТУ Б В.2.7-43-96 із армуванням дорожньою сіткою 5 Вр1 200х200 мм  - 100 мм;

- утрамбований щебінь фракції 10-40 мм за ДСТУ Б В,2,7-75-98 – 150 мм.

- Існуючий шар ґрунтової основи.

 

Вздовж тротуарів з покриттям бруківкою прийнято встановлення клінкерного керамічного бортового елементу. Вздовж тротуарів з покриттям гранітним відсівом - встановлення садового ПВХ бортового елементу.

Ділянки улаштування покриттів наведені на аркуші ГП-8.

 

 Конструктивні та додаткові елементи

Макет «Чернігів стародавній»

В центральній частині території благоустрою, на місці не працюючого фонтану біля вулиці Серьожнікова, проектом передбачено встановлення макет стародавнього міста Чернігова із улаштуванням декоративного фонтану, що імітує частину річки Десна. 

Дерев’яні сходи

Біля існуючих будівель колегіуму та Державного архіву передбачене улаштування дерев’яних сходів для можливості доступу в підвищені місця рельєфу.

Основні характеристики, візуальні та естетичні вимоги до сходів прийняті на основі існуючих сходів, що розташовані з протилежного боку Валу.

 Дитячий майданчик

Дитячий ігровий майданчик призначений для фізичного виховання дітей та їх відпочинку. Основні елементи виконані із дерев’яних конструкцій. Загальний стиль майданчика відповідає стародавній стилістиці об’єкту.

Розміри ігрового майданчику прийняті в межах існуючого майданчику із повною заміною елементів на сучасні, що виконані із дерев’яних елементів. Для забезпечення оптимального розвитку дітей на майданчику передбачено устаткування для рухливих та тихих ігор.

 Оздоблення недобудови

Для закриття існуючої недобудованої споруди «Дворянського зібрання» з боку вулиці Музейної передбачене влаштування декоративної дерев’яної огорожі в стародавній стилістиці. Загальна довжина огорожі становить 150 м з висотою 6,0 м.






Дитіться також: 






Прес-служба Чернігівської міської ради 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!