Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
10 травня 2017 р.

«Зарплата у «конвертах» - це майбутнє без впевненості в завтрашньому дні

«Зарплата у «конвертах» - це майбутнє без впевненості в завтрашньому дні


«Тіньова зарплата»  або «зарплата у конвертах» стала однією із найбільш проблем сучасної економіки, у тому числі і ринку праці. Така ситуація призводить для значних негативних наслідків не тільки для бюджету країни, а й для самих працівників.

            На жаль, для багатьох зарплата «у конверті» стала звичайним явищем і чомусь навіть нормою. Незрозумілим залишається те, як молоді люди, а подекуди громадяни з неабияким життєвим досвідом погоджуються на зарплату «у конвертах», не розуміючи, що нелегальне працевлаштування позбавляє працівника права не лише на достойну пенсію, а й інших благ - соціальних пільг, матеріальної допомоги, тобто знижує його соціальну захищеність.

            Мінуси заробітної плати «у конверті» очевидні:

            -  офіційно ви ніде не працюєте;

            - вам не зараховується трудовий стаж. У вас немає гарантованого розміру заробітної плати (зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплати, надбавки та заохочувальних виплат);

            - у вас немає жодних соціальних гарантій, передбачених для працівника:  права на відпустку, зокрема додаткову та без збереження зарплати, відпустку по вагітності та пологах; права на оплату листа непрацездатності; права на соціальне страхування на випадок безробіття; права на достроковий вихід на пенсію, якщо ви працюєте в шкідливих умовах; права на скорочений робочий день, тиждень, якщо ви працюєте в шкідливих умовах; права не працювати у вихідний та святковий день; права не залучатися до наднормових робіт без вашого бажання; права на охорону праці; права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; права на гарантії за колективним договором. Якщо умови оплати праці не обумовлені в трудовому договорі, їх виконання або невиконання визначатиметься тільки особистим ставленням керівника до конкретної людини;

            - вас можуть звільнити у будь-який момент без вихідної допомоги;

            - ви отримуватимете мінімальну пенсію за віком;

            - кредит у банку не візьмете. Доведеться позичати у друзів, якщо вони у вас є. Та й мало куди знадобиться довідка про реальні доходи.

            Крім того, нелегальна заробітна плата не тільки послаблює соціальний захист працівників, а й зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. Саме тому легалізація заробітної плати, прихованої зайнятості на сьогодні є одним із найприоритетнішим напрямком державної політики у сфері праці.

            Шановні громадяни! Пам’ятайте, що змусити роботодавців чесно платити зароблені гривні зможете, насамперед ви самі ! 

Відділ організації роботи Чернігівської ОДПІ 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!