Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 квітня 2017 р.

Відповіді на найбільш актуальні питання щодо спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб

Відповіді на найбільш актуальні питання щодо спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб


Пропонуємо вашій увазі відповіді на найбільш актуальні запитання, які надійшли у ході проведення сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» від суб’єктів господарювання щодо спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб.

Питання 1: Чи може платник єдиного податку третьої групи протягом поточного року обрати четверту групу платника єдиного податку ?

Відповідь:Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку четвертої групи є календарний рік, третьої – календарний квартал.

Податковий (звітний) період починається з першого числа місяця податкового (звітного) періоду та закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового (звітного) періоду (п.294.2 ст.294 Податкового кодексу України, далі - Кодекс).

Сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи подають до 20 лютого поточного року документи, перелік яких визначено у пп. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 Кодексу.

Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку третьої групи здійснюється відповідно до пп. 298.1.1-298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Кодексу.

При цьому суб’єкт господарювання може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування (обрати третю групу) шляхом подання заяви до контролюючого органу за місцем податкової адреси не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

При цьому пп. 298.1.5 п.298.1 ст. 298 Кодексу передбачено, що за умови дотримання платником єдиного податку вимог, установлених Кодексом для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

Отже, якщо платник єдиного податку третьої групи на початку поточного року в установлений строк (до 20 лютого поточного року) не надав документи для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування єдиного податку четвертої групи, то він не може протягом поточного року здійснити такий перехід.

Питання 2: Юридична особа - платник єдиного податку прийняла рішення про припинення діяльності. Хто повинен підписувати податкову звітність у такому разі ?         

Відповідь:Відповідно до ст. 105 Цивільного кодексу України  учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи.

До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступати у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Відповідно до ст. 40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 14 травня 1992 року № 2343 - XII у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено зазначеним Законом.

До складу ліквідаційної комісії банкрута включаються представники кредиторів, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, фінансових органів і профспілки, а в разі необхідності - також представники спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у справах нагляду за страховою діяльністю, Антимонопольного комітету України, органу, уповноваженого управляти державним майном, та представник органів місцевого самоврядування.

Ліквідатор (ліквідаційна комісія) виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому Законом №2343 та іншими нормативно - правовими актами.

Отже, з моменту відкриття ліквідаційної процедури всі права керівника юридичної особи переходять до голови ліквідаційної комісії (ліквідатора). Такий платник податків (в особі ліквідатора) повинен подавати та підписувати податкову звітність до контролюючого органу за місцем обліку до дня внесення запису про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру.

Питання 3: Чи може платник єдиного податку четвертої групи протягом звітного року перейти на іншу групу спрощеної системи ?

Відповідь: Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку четвертої групи є календарний рік.

Податковий (звітний) період починається з першого числа місяця податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового (звітного) періоду (п.294.2 ст.294 Кодексу).

Порядок переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку четвертої групи здійснюється відповідно до пп. 298.1.1-298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Кодексу.

Сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи подають до 20 лютого поточного року документи, перелік яких визначено у пп. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 Кодексу.

У разі коли в податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва становить менш як 75%, сільськогосподарський товаровиробник сплачує податки в наступному  податковому (звітному) році на загальних підставах (пп. 298.8.4 п.298.8 ст. 298 Кодексу).

Щоб перейти протягом звітного року й обрати іншу групу спрощеної системи оподаткування, платник єдиного податку четвертої групи зобов’язаний подати уточнену декларацію.

Перехід на третю групу може бути здійснено за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 Кодексу.

Перехід на спрощену систему оподаткування здійснюється шляхом подання заяви до контролюючого органу за місцем податкової адреси не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Таким чином, платник єдиного податку четвертої групи може протягом звітного року самостійно відмовитися від спрощеної системи та перейти на загальну систему оподаткування або обрати іншу групу єдиного податку.

    Відділ організації роботи Чернігівської ОДПІ

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!