Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
29 жовтня 2016 р.

Податок на прибуток у питаннях і відповідях

Податок на прибуток у питаннях і відповідях


Чернігівською ОДПІ постійно проводяться сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія» з актуальних питань податкового законодавства. Під час чергового сеансу телефонного зв’язку на тему декларування податку на прибуток та оподаткування неприбуткових установ та організацій з платниками податків спілкувалася начальник відділу адміністрування податку на прибуток управління податків і зборів з юридичних осіб Зубок Ольга Михайлівна.

Пропонуємо вашій увазі відповіді на найбільш актуальні запитання, які надійшли від платників податків.

Питання 1: Які зміни необхідно внести до установчих документів неприбуткової організації для внесення в новий Реєстр неприбуткових установ та організацій?

Для того, щоб неприбуткову організацію було включено до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій, необхідно привести установчі документи у відповідність до вимог п.133.4 ст.133 ПКУ, провести їх перереєстрацію відповідно до вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".  Відповідно до пп.133.4.1, пп.133.4.2 ст.133 ПКУ неприбутковою установою є установа, що відповідає таким вимогам:

- утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

- установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб;

- установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення);

- доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

 

Питання 2: У січні 2016року підприємство, що є платником податку на прибуток, одержало поворотну фінансову допомогу від засновника, що також є платником податку на прибуток. Строк повернення – жовтень 2016 року. Чи є така операція об'єктом оподаткування?

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень цього розділу.

Для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період перевищує двадцять мільйонів гривень, об'єкт оподаткування визначається шляхом коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, визначені відповідно до положень розділу ІІІ Кодексу.

У п. 140.1 ПКУ наведені різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій (в тому числі процентів за борговими зобов'язаннями), та умови, за якими здійснюється відповідне коригування фінансового результату до оподаткування.

Таким чином:

• оскільки згідно з п. 5 П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу, то при отриманні поворотної фінансової допомоги дохід не визнається як в бухгалтерському, так і в податковому обліку;

• оскільки згідно з п. 5 П(С)БО 16 витрати відображаються в бухгалтерському обліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань, то при поверненні поворотної фінансової допомоги витрати не визнаються як в бухгалтерському, так і в податковому обліку;

Тобто  у податковому обліку вказана операція не відображається.

 

Питання 3: Як розраховуються авансові внески з податку на прибуток в декларації за ІІІ квартали 2016 року?

Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток підприємствпроводиться в рядку 26 декларації: « Авансовий внесок у розмірі 2/9 податку на прибуток ((позитивне значення) рядок 06 + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств) х 2/9), що підлягає сплаті до 31 грудня 2016 року.

 

Питання 4: За якою формою подавити декларацію з податку на прибуток за ІІІ квартали 2016 року?

19 серпня 2016 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 08.07.2016  №585 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28.07.2016 за № 1049/29179.

 Враховуючи, що видання наказу №585 обумовлено змінами в податковому законодавстві, які впливають на показники бюджету поточного року, платникам податку на прибуток підприємств, які звітують щокварталу за звітний (податковий) період - три квартали поточного року, рекомендовано подавати податкову декларацію за оновленою формою.

 Відділ організації роботи Чернігівської ОДПІ

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!