Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 вересня 2016 р.

Питання оподаткування нерухомості юридичними особами

Питання оподаткування нерухомості юридичними особами  


Як поінформувала завідувач сектору адміністрування майнових податків і зборів з фізичних осіб Чернігівської ОДПІ Олена Березовська, з початку року від платників податку - юридичних осіб до місцевого бюджету надійшло понад 6 млн. грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Податківець зазначила, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки сплачують у 2016 році фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

            Зокрема, цього року платники податку - юридичні особи сплачують податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2016 рік. Ставки на поточний рік встановлені Положенням про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, яке затверджено рішенням Чернігівської міської ради  30 січня 2015 року (47 сесія 6 скликання, далі - Положення), із змінами, внесеними рішенням Чернігівської міської ради від 28.01.2016 №3/VII-II.

Так, ставка податку за 1 кв.м загальної площі об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його часток, що перебувають у власності юридичних осіб, складає 0,75 відсотка до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2016 - 10,34 гривень).

За 1 кв.м загальної площі об’єкта нежитлової нерухомості ставки податку встановлено до мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2016 – 1378 грн), в таких розмірах:

а) 0,5 відсотка - будівлі готельні, будівлі офісні, гаражі, склади, господарські (присадибні) будівлі - допоміжні (нежитлові) приміщення в частині гаражів, загальна площа яких перевищує 25 кв. м, та майстерень, інші будівлі;

б) 1 відсоток - будівлі торговельні та будівлі для публічних виступів.

Для обрахунку розміру податку до ставки податку застосовується коефіцієнт місцезнаходження об’єкта нежитлової нерухомості. У разі розміщення такого об’єкта нежитлової нерухомості у центральній, історичній або заповідній зоні міста Чернігова (зони 1,2) зазначений коефіцієнт дорівнює 1, близько від центру (зона 3,4) - 0,75, далеко від центру (зони 5,6) - 0,5. Межі зон визначені у додатку до Положення.

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності юридичних осіб, обчислюється такими особами самостійно, виходячи із загальної площі кожного окремого об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт.

Платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу України, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Податок сплачується авансовими внесками щокварталу. Граничний термін сплати - 29 числа місяця, що настає за звітним кварталом.   При цьому, якщо останній день сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, припадає на вихідний або святковий день, то його потрібно сплатити напередодні встановленого граничного терміну.

Тобто, за ІІІ квартал 2016 року граничний термін сплати податку – 28 жовтня 2016 року.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості, то декларація юридичною особою - платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

«Як і минулого року, не є об’єктом оподаткування будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств (є) пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України); будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності (ж) пп. 266.2.2 п. 266.2  ст.266 Податкового кодексу України)», - нагадала Олена Березовська.

Також, не підлягають оподаткуванню об'єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їхньої статутної діяльності, включаючи ті, в яких здійснюють діяльність засновані такими релігійними організаціями добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), крім об'єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність (и) пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України); будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг (ї) пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України).

 

Чернігівська ОДПІ

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!