Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 жовтня 2017 р.

«Кольорова» дитяча стоматологія!

«Кольорова» дитяча стоматологія!

Лікарі дитячої стоматологічної поліклініки провели наукову роботу на тему: «Нові кольорові тенденції в дитячій стоматології – підвищення мотивації для лікування дітей», яка була опублікована в виданні МОЗ України «Актуальні питання клінічної медицини».

Епідеміологія стоматологічних захворювань у дітей міста Чернігова представлена високими показниками розповсюдженості та інтенсивності карієсу: у 12-річних дітей 72,3% при інтенсивності 2,75, у 6 річних – 87,9% при інтенсивності 4,6. До того ж, вік дітей, уражених карієсом, знизився до 2-х років. З постійною зміною вподобань та потужним потоком нової інформації (сучасні діти від народження «тримають гаджети в руках»), лікарі вимушені шукати нові шляхи мотивації.

         Останнім часом дітей все важче залучати до своєчасного лікування.Демонстрація палітри кольорових пломб їх вже не дуже вражає. Два роки тому в тренді були кольори національного прапора – жовтий та блакитний. В минулому році ми запропонували для дівчаток пломби– квіткові полянки, а для хлопчиків – феєрверки. Що ж сьогодні?

Ми опитали біля 100 дітей віком від 2 до 10 років та їх батьків з приводу улюблених мультфільмів. Майже 90% респондентів назвали науково-пізнавальний  мультсеріал «Фіксики». З першої ж серії ми зрозуміли, що головний зміст серіалу полягає у допомозі маленьких фіксиків 8–річному хлопчику лагодити різноманітну техніку, вчити уроки і т.ін. Всього «сім'я фіксиків» складається з 9 маленьких різнокольорових чоловічків, кольори яких відповідають палітрі сучасних пломбувальних компомерів. Ми вибрали 6 Фіксиків (їх імена представлено в таблиці). В процесі вигадування історії для кожної дитиними намагалися дізнатися її улюбленого героя. Результати нашого опитування та наступного аналізу представлено у вигляді таблиці.


Аналізуючи таблицю ми зважаємо на стать, вік та уподобання дітей, що дозволяє спрогнозувати, яких героїв обере дитина. Тому на час лікування у нас вже є готовий новий шаблон цікавої історії саме для цього хлопчика чи дівчинки. Наприклад, для хлопчиків від 2 до 4 років була розроблена історія про Сімку та Нулика – їх найулюбленіших героїв. За мультфільмом ці персонажі – помічники, які допомагаютьголовним героям щось лагодити. У роті ж вони допомагають боротися зі шкідливими «черв’ячками», які захопили зуб. Вони виганяють злих «каріозних монстрів» з їхніх печер, лагодять зуб та оселяються в ньому. В роті дитини з’являються пломби кольорів улюблених героїв. Діти з задоволенням ідуть на наступний прийом до лікаря, щоб поповнити свою колекцію помічників –  фіксиків. Наступним важливим моментом є мотивування гігієни. Діти з більшим ентузіазмом будуть чистити зуби, в яких мешкають їхрожева Мася або зелений Папус. Батькам зручно контролювати цілісність кольорових пломб, особливо, коли дитина знає, в якому зубі «хто живе».

Наша мета – донести до дітей, шляхом поєднання популярних мультсеріалів, а точніше, їх головних героїв, з кольорами пломбувальних матеріалів, що лікування –це, насамперед, допомога, завдяки якій можна побороти «каріозних монстрів», а пломби –це помічники, які допомагають їх здолати.

Ми, дитячі лікарі-стоматологи, бачимо своїм завданням йти в ногу з підростаючим поколінням. Мати і гарну фантазію та винахідливість, щоб кожного разу мотивувати дитину по-новому!

Віримо, що успіхи стануть відчутними і суттєвими вже найближчим часом.

 

 

 

Головний лікар дитячої

 стоматологічної поліклініки

Чернігівської міської ради

 

В. В. Струц

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!