Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
13 липня 2017 р.

За півроку подорожчали 21 позиція із 23 списку соціальних продуктів харчування – депутат «Нашого краю»

За півроку подорожчали 21 позиція із 23 списку соціальних продуктів харчування – депутат «Нашого краю»

Партія «Наш край» закликає уряд відновити державне регулювання цін на соціальні продукти харчування і послуги. Як зазначив депутат Чернігівської міськради від «Нашого краю» Віктор Бистров, системне «наосліп» підняття тарифів на енерго- та водопостачання комерційним установам спровокувало повзуче підняття цін на продукти харчування, що відчувають, як жителі Чернігівщини, так і всієї України.

Дії уряду в економіці країни на догоду МВФ призводять до катастрофічних наслідків для громадян. В очікуванні нового підняття тарифів на енергопостачання та комунальні послуги, виробники продуктів харчування та роздрібні мережі заздалегідь включили витрати на зберігання товарів в оптову та роздрібну ціну. Ціна на соціальний хліб вже піднялась на 1,3 грн.

Дані Державної служби статистики свідчать про те, що за шість місяців відбулося стрімке подорожчання м'яса: свинини і яловичини, відповідно – на 24,5 грн і 17,5 грн. Зараз кілограм свинини можна купити за середньою ціною 97 грн, а яловичини – 104 грн. «Харчування м’ясом та м’ясними виробами стає все більш недоступним для переважної більшості населення України», - зауважив депутат.

Партія вимагає розробити компенсаторні механізми для виробників продуктів харчування та негайно втрутитись у ситуацію ціноутворення на продукти харчування. Інакше обіцяне урядом підняття пенсій та мінімальних заробітних плат восени «з’їсть» зростання цін на продукти харчування.

Довідка: Асоціація постачальників торговельних мереж констатує, що, за даними Держстату, за півроку, з 29 грудня 2016 по 30 червня 2017 р. подорожчала двадцять одна позиція з двадцяти трьох у списку соціальних продуктів харчування, тобто 90%.

Зросли ціни на варені ковбаси – на 6 грн, сало – на 4 грн, курячу тушку – на 3,5 грн. На сьогодні варена ковбаса коштує 67 грн за кг, сало – 45 грн за кг, а тушка куряча – 45,5 грн за кг.

Продукт №1 для кожної сім'ї – соціальний хліб, як білий, так і чорний, за шість місяців подорожчав на 1,3 грн.

Найстрімкіше подорожчання відбулося на овочі. Капуста подорожчала на 13 грн, морква – на 10 грн, цибуля – на 6,7 грн, буряк – на 5,4 грн, картопля – на 4,8 грн.

За півроку помітно зросли ціни на молочну продукцію. Найбільше  піднявся в ціні сир – на 11,7 грн, тепер його середня ціна по Україні становить 92,5 грн за кг. Вершкове масло можна купити по 141,1 грн за кг, що на 6,8 грн дорожче від попереднього періоду. Сметана і молоко подорожчали відповідно на 4,8 і 1,2 грн. Більш ніж на 1 гривню також подорожчали цукор – на 1,5 грн і рис – на 2 грн.

Водночас, за останні шість місяців відбулося зниження ціни на яйця – на 9 грн, відповідно тепер вони по 11,9 грн за десяток, і зниження ціни на гречку – на 3,2 грн, вона тепер коштує 25 грн за кг.

 
Прес-служба Чернігівської обласної організації «НАШ КРАЙ»

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!