Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 листопада 2016 р.

«Наш край» пропонує зміни до регламенту міськради для вирішення етичних питань

  «Наш край» пропонує зміни до регламенту міськради для вирішення етичних питань


Депутат Чернігівської міської ради від «Нашого краю», голова постійної комісії з питань регламенту, законності, прав і свобод громадян та запобігання корупції Максим Черненок взяв участь у дискусії на тему: «Правове регулювання етичних стандартів у роботі в органів місцевого самоврядування», що відбулася у громадському прес-центрі «Ініціатива».

Представники різних фракцій міської ради обговорили доцільність затвердження положення про етичний кодекс та створення етичної комісії у міській раді, що ініційовано представниками громадськості. Кодекс та комісія мають  встановити  правила належної поведінки для місцевих депутатів, яким громадяни делегували право представляти їхні інтереси в місцевій раді. Пропонується, що етичний кодекс – документ, що вказуватиме морально-етичні та антикорупційні стандарти поведінки  депутатів і посадових осіб органів місцевого самоврядування,  виходячи з чинного законодавства та загальних суспільних норм. Етична комісія, що складатиметься з представників  депутатських фракцій ради і громадськості, має розглядати питання порушення депутатами і посадовими особами рад етичних норм та принципів.

Депутати міської ради в цілому не заперечують проти такої ініціативи, водночас, зазначають, що норми депутатської діяльності та поведінки регулюються низкою законів, а також і регламентом Чернігівської міської ради, що, за оцінками експертів, є одним із найбільш демократичних в Україні.

На думку М.Черненка, варто внести необхідні зміни до чинного регламенту. Адже у запропонованому громадськістю документі досить багато суперечностей із чинними законодавчими актами і навіть Конституцією України. «Розробники мають брати на себе відповідальність. Прийняти можемо, але потім доведеться багато виправляти. Це щось середнє між спробою інквізиції та товариським судом часів СРСР», - прокоментував М.Черненок, який є кандидатом юридичних наук.

Кампанія з  імплементації етичних кодексів та створення етичних комісій органами місцевого самоврядування втілюється Інститутом «Республіка» та Центром «Ейдос» у співпраці з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за фінансової підтримки Уряду Канади.




Прес-служба Чернігівської облорганізації політичної партії «Наш край»

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!